Karkówka w śmietanie

4.41 (216 ocen)

  • 60 min

Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    1 kg pieczarek
    4 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżki przyprawy do grilla
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    łyżka oregano, sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (216 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 – 1 cm, obsypujemy przyprawą do grilla i zostawiamy na 10 min.

    2. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Karkówkę obsmażamy na oleju.

    3. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ⅓ pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy. Na to wszystko warstwa karkówki, na to wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami.

    4. Czynność tę powtarzamy warstwa pieczarek, warstwa cebuli, karkówka, czosnek , zioła.

    5. Wierzch posypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy wszystko śmietaną

    5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170º C przez ok. 1,5 godziny, w międzyczasie uciskamy lekko pieczarki aby pokryły się śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować