Karkówka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy,osuszamy,kroimy na plastry.
Każdy plaster rozklepujemy lekko pięścią,nacieramy przyprawą do karkówki i oprószamy czosnkiem granulowanym,odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.
2.Mięso przekładamy do rondla z grubym dnem,podlewamy wodą i śliwowicą,przykrywamy i dusimy 15 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka,a marchew ścieramy na grubych oczkach i dodajemy kolejno do garnka.Dusimy kolejne 15 minut.
3.Pomidory przelewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki,miąższ kroimy w kostkę.
Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie dokładamy pomidory, dusimy jeszcze ok. 10 minut, dodajemy keczup i przyprawy do smaku.
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi czy kopytkami.
Komentarze