Karkówka w pomidorach

0 (0 ocen)

Polecam osobom lubiącym zdecydowane,ostre smaki.

Składniki:

  • 600 g karkówki
    1 cebula
    1 marchew
    3 średnie pomidory
    5 łyżek keczupu
    2 łyżki oleju
    200 ml wody
    50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu
    przyprawa do karkówki
    czosnek granulowany
    sól
    pieprz
    papryka ostra-1/2 łyżeczki
    papryka słodka-1 łyżeczka
    czubrica czerwona-1 płaska łyżeczka

Karkówka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy,osuszamy,kroimy na plastry.
    Każdy plaster rozklepujemy lekko pięścią,nacieramy przyprawą do karkówki i oprószamy czosnkiem granulowanym,odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
    Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 2. Mięso przekładamy do rondla z grubym dnem,podlewamy wodą i śliwowicą,przykrywamy i dusimy 15 minut.
    W tym czasie cebulę kroimy w piórka,a marchew ścieramy na grubych oczkach i dodajemy kolejno do garnka.Dusimy kolejne 15 minut.
  • 3. Pomidory przelewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki,miąższ kroimy w kostkę.
    Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie dokładamy pomidory, dusimy jeszcze ok. 10 minut, dodajemy keczup i przyprawy do smaku.
    Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi czy kopytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy