Karkówka w pomarańczach z kluskami śląskimi i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso włożyć do patelni , zalać 1/2 szklanki wody , dusić 15 minut pod przykryciem . Cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę dodać do karkówki. Dodać łyżeczkę majeranku. Karkówkę dusić pod przykryciem do miękko. Na koniec karkówkę obłożyć plastrami pomarańczy i zostawić na 5 minut na patelni , żeby nabrała słodyczy pomarańczy.
2.Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić ciasto , następnie formować w średnie kulki. Kluski wrzucać na gotującą się wodę, po wypłynięciu na powierzchnie gotować 5-10 minut i wyciągać.
Kluski polać roztopionym masłem lub posypać cebulką lub koprem.
3.Buraczki ćwikłowe umyć, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obedrzeć ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z majonezem, chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze