Karkówka w pomarańczach z kluskami śląskimi i buraczkami

0 (0 ocen)

Na niedzielny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • - 4 grube plastry karkówki
    - 1 duża cebula
    - majeranek
    - 2 ząbki czosnku
    - sól , pieprz
    - 2 pomarańcze
    KLUSKI ŚLASKIE :
    - 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    - 1 jajko
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 3 duże buraczki ćwikłowe
    - 2 łyżeczki chrzanu
    - 1 łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w pomarańczach z kluskami śląskimi i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do patelni , zalać 1/2 szklanki wody , dusić 15 minut pod przykryciem . Cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę dodać do karkówki. Dodać łyżeczkę majeranku. Karkówkę dusić pod przykryciem do miękko. Na koniec karkówkę obłożyć plastrami pomarańczy i zostawić na 5 minut na patelni , żeby nabrała słodyczy pomarańczy.
  • 2. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić ciasto , następnie formować w średnie kulki. Kluski wrzucać na gotującą się wodę, po wypłynięciu na powierzchnie gotować 5-10 minut i wyciągać.
    Kluski polać roztopionym masłem lub posypać cebulką lub koprem.
  • 3. Buraczki ćwikłowe umyć, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obedrzeć ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z majonezem, chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować