Karkówka w pieczarkach i marchewce

4.49 (179 ocen)

Mięciutki, soczysty karczek duszony w pieczarkach i marchewce. A do niego ziemniaki i buraczki. Jednym słowem pycha obiad!

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    50 dag pieczarek
    30-40 dag marchewek
    2-3 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
    1-2 łyżeczki tymianku
    Sól (ok 1 łyżeczki)
    Pieprz (ok 0,5 łyżeczki)
    Olej
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w pieczarkach i marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Przygotować mieszankę ziół i przypraw. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i 1-2 łyżki oleju. Mieszanką natrzeć mięso, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • 2. Zamarynowany karczek odwinąć z folii i włożyć na rozgrzany olej, szybko odsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Dodać pokrojone w talarki marchewki i pieczarki oraz cebulkę posiekaną w pióra.
  • 3. Mięso z warzywami ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-80 minut. Następnie rękaw foliowy naciąć wzdłuż od góry, lekko otworzyć i piec dalej przez 30 minut.
    Upieczony karczek pokroić na porcje i podać.

Porady

Każdy może dowolnie dobrać swój ulubiony zestaw przypraw - dodać majeranek, kminek, gorczyce czy paprykę w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Marchewka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować