Karkówka w marynacie

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię wymyślać marynaty. Karkówkę często podaję w niedzielę, gdy cała rodzina może zasiąść do obiadu.

Składniki:

  • ● 1/2 kg karkówki
    Marynata:
    ● majeranek
    ● przyprawa kebab-gyros
    ● sos worcester lub sos sojowy
    ● 4 łyżki musztardy sarepskiej
    ● odrobina oliwy
    ● świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy
    z obu stron.
  • 2. Musztardę mieszamy z majerankiem,
    przyprawą i sosem.
    Wlewamy oliwę i dodajemy
    pieprz. Wkładamy kotlety, nakłuwamy
    widelcem i odstawiamy
    na co najmniej 3 godziny.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do
    170 °C. Mięso wstawiamy do
    piekarnika i pieczemy pod
    przykryciem do miękkości.
    Podczas pieczenia podlewamy
    wodą. Pod koniec zdejmujemy
    pokrywkę, aby mięso się
    zrumieniło na złoty kolor. Wytworzony
    podczas pieczenia
    sos można zagęścić mąką
    i polać nim mięso. Podajemy
    z ziemniakami lub grubszym
    makaronem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Przed zamarynowaniem karkówkę można natrzeć solą. Dzięki temu podczas pieczenia kotlety znacznie szybciej zmiękną. ● Karkówka dobrze smakuje z surówką z białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować