Karkówka w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę naciąć tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca. Karkówkę oprószyć przyprawami. Cebulę i czosnek pokroić w plastry. Między plastry mięsa włożyć plasterki cebuli i czosnku. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
3.Kapustę: odcisnąć, jeśli jest za kwaśna, wypłukać. Można ją lekko przesiekać, aby nitki nie były za długie. Wyłożyć na dno naczynia część kapusty kiszonej.
4.Wyjąć mięso. Między nacięcia, w których już są plasterki cebuli, włożyć część kapusty kiszonej.
5.Karkówkę położyć na kapuście ułożonej na dnie naczynia. Obłożyć mięso dokoła resztą kapusty, aby karkówka była nią przykryta ze wszystkich stron. Na wierzchu rozłożyć kawałki margaryny i polać kostką mięsną roztopioną w 1/2 szklanki wody. Naczynie przykryć. Piec przez 2 - 2 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Komentarze