Karkówka w kiszonej kapuście

4.5 (145 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 duża cebula
    1 kg kapusty kiszonej
    kostka mięsna
    3 - 4 łyżki margaryny
    sól
    pieprz
    czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Karkówkę naciąć tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca. Karkówkę oprószyć przyprawami. Cebulę i czosnek pokroić w plastry. Między plastry mięsa włożyć plasterki cebuli i czosnku. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • * 2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć 2 łyżki masła.
  • * 3. Kapustę: odcisnąć, jeśli jest za kwaśna, wypłukać. Można ją lekko przesiekać, aby nitki nie były za długie. Wyłożyć na dno naczynia część kapusty kiszonej.
  • * 4. Wyjąć mięso. Między nacięcia, w których już są plasterki cebuli, włożyć część kapusty kiszonej.
  • * 5. Karkówkę położyć na kapuście ułożonej na dnie naczynia. Obłożyć mięso dokoła resztą kapusty, aby karkówka była nią przykryta ze wszystkich stron. Na wierzchu rozłożyć kawałki margaryny i polać kostką mięsną roztopioną w 1/2 szklanki wody. Naczynie przykryć. Piec przez 2 - 2 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Porady

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować