Przepis mojej szwagierki.Pierwszy raz jadłam u niej na święta kilka lat temu.Sama robię ją na obiad,bo jest krucha i delikatna a sos jest idealny do ziemniaków.
2 godz. 20 min
Składniki:
1 kg karkówki
1 duży ketchup pikantny(750ml)
1 duża cebula
3 łyżki oleju
żółty ser-w wersji świątecznej
Karkówka w ketchupie ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w plasterki i lekko posolić.Cebulę pokroić w półplasterki.
2.Na dno żaroodpornego naczynia wlać olej.Na głęboki talerz lub miseczkę wycisnać cześć ketchupu(dolewać w trakcie moczenia)..Każdy kawałek karkówki moczyć z obu stron w ketchupie i ułożyć w naczyniu.
3.Na mięso wyłożyć warstwę cebuli a na nią kolejną warstwę karkówki.(Jeżeli naczynie jest małe to mamy kilka warstw i kładziemy karkówkę na to cebulę znowu karkówkę na nią cebulę itd kończąc warstwą karkówki)
4.Na wierzch wyciskamy reszte ketchupu.Pieczemy przykryte w 200st.około 2 godzin.
W wersji świątecznej(imprezowej)15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy odkryte.
Komentarze