Karkówka w ketchupie Ewy

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis mojej szwagierki.Pierwszy raz jadłam u niej na święta kilka lat temu.Sama robię ją na obiad,bo jest krucha i delikatna a sos jest idealny do ziemniaków.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 duży ketchup pikantny(750ml)
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    żółty ser-w wersji świątecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Sosy

Karkówka w ketchupie ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Karkówkę pokroić w plasterki i lekko posolić.Cebulę pokroić w półplasterki.
  • Karkówka moczona w ketchupie 2. Na dno żaroodpornego naczynia wlać olej.Na głęboki talerz lub miseczkę wycisnać cześć ketchupu(dolewać w trakcie moczenia)..Każdy kawałek karkówki moczyć z obu stron w ketchupie i ułożyć w naczyniu.
  • warstwa cebulki 3. Na mięso wyłożyć warstwę cebuli a na nią kolejną warstwę karkówki.(Jeżeli naczynie jest małe to mamy kilka warstw i kładziemy karkówkę na to cebulę znowu karkówkę na nią cebulę itd kończąc warstwą karkówki)
  • Karkówka  przed pieczeniem 4. Na wierzch wyciskamy reszte ketchupu.Pieczemy przykryte w 200st.około 2 godzin.
    W wersji świątecznej(imprezowej)15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy odkryte.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować