Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
2.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć karkówkę z obydwóch stron.
3.Kapustę kiszoną lekko odcisnąć z nadmiaru soku i poszatkować na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić w dużą kostkę.
4.Podsmażoną karkówkę ściągnąć z patelni. Na tłuszczu który pozostał z podpiekania karówki włożyć kapustę i pieczarki chwilę podsmażyć, podlać odrobiną wody. Dodać liścia laurowego, ziarenka ziela i pieprzu.
5.Na kapustę położyć plastry karkówki, posypać przyprawami,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewać wodę.
6.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do karkówki z kapustą, wymieszać, podsmażyć aż pomidory się rozpadną, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do mięsa z kapustą, wymieszać.
Komentarze