Karkówka w cebuli

4.37 (205 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Karkówka w cebuli jest prostym i szybkim daniem nawet na gościnny obiad. Podana z surówką z białej kapusty na sposób orientalny stanowi świetną kompozycję. Przepis na surówkę znajdziecie w moich przepisach http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/surowka-jak-z-orientalnej-restauracji

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    4 duże cebule
    sól
    pieprz
    papryka ostra lub przyprawa gyros-kebab
    olej
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.37 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiamy mięso 1. Karkówkę kroimy na plastry grubości 1 cm – delikatnie je rozbijamy. Z obydwu stron obsypujemy solą i pieprzem a tylko z jednej strony ostrą papryką (czasem obsypuję zamiast papryką przyprawą kebab-gyros)
  • obsmażone mięso wstawiamy do pieczenia 2. Karkówkę obsmażamy z obydwu stron na rumiano, układamy pionowo w naczyniu (najlepiej żaroodpornym) podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy 50 minut w 170-180 stopniach.
  • cebula się smaży... 3. Olej pozostały po smażeniu karkówki przecedzamy przez sitko. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oleju po karkówce aż będzie miękka.
  • ponownie zapiekamy 4. Po 50 minutach wyjmujemy mięso, układamy na wierzchu cebulę i ponownie zapiekamy 15 minut w tej samej temperaturze.
  • mięso pachnie w całym domu 5. Możemy już jeść: mięciutka karkóweczka którą zachwycony jest mój czterolatek :-)

Porady

Jeśli Wasz piekarnik mocno piecze zmniejszcie temperaturę by mięso się zbyt mocno nie spiekło w trakcie pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować