Karkówka „poświąteczna”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karkówka „poświąteczna” powstała właśnie po świętach z produktów, których nie wykorzystałamw całości do przygotowania potraw.

Składniki:

  • ● 60-80 dag karkówki
    ● 5-10 dag suszonych wędzonych śliwek
    ● 1,5 szklanki ugotowanej pszenicy
    ● 1,5 szklanki soku jabłkowego
    ● przyprawa w proszku kebab-gyros lub słodko-kwaśna
    ● tłuszcz do smarowania naczynia

Karkówka „poświąteczna” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy wykrawamy błony i zbędny tłuszcz. Mięso kroimy w plastry ok. 1,5-cm. Nacieramy przyprawą. Odstawiamy do lodówki
    na 1-2 godziny.
  • Karkówka „poświąteczna” 2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry mięsa i przekrojone na pół śliwki. Zalewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy
    ok. godziny w temp. 200 °C.
  • 3. Po upieczeniu sos zlewamy, a mięso zostawiamy w ciepłym piekarniku. Część śliwek przecieramy i dodajemy do sosu, pozostałe śliwki zostawiamy
    do dekoracji. Mięso podajemy z ugotowaną pszenicą. Polewamy sosem bez pośrednio przed podaniem.

Porady

● Sos jabłkowo-śliwkowy będzie miał jeszcze bardziej intensywny smak, jeśli między plastry karkówki – oprócz śliwek– włożymy także suszone jabłka w plasterkach. ● Przed pieczeniem śliwki możemy namoczyć w rumie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy