• Karkówka po żydowsku

    Autor: Beata Lis, Tychy

  • Przepis na to danie dostałam od siostry Elżbiety niedawno, ale robiłam je już kilkakrotnie, bo od razu zasmakowało moim dwóm dorosłym synom

  • Składniki

    ● 1,5 kg karkówki
    ● ok. 1 kg pieczarek
    ● 5 cebul
    ● 6-7 konserwowych ogórków
    ● sól, pieprz
    ● majeranek
    ● 3 łyżki przecieru pomidorowego
    ● 3 łyżki keczupu
    ● 1/2 szkl. zalewy octowej z ogórków
    ● olej do smażenia
    ● 5 dag mąki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1-cm plastry. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i obtaczamy w mące. Podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    2.

    Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebule obieramy, kroimy w dość grube piórka. Krótko dusimy z pieczarkami. Ogórki kroimy w małą kostkę

    3.

    Przygotowujemy sos: zalewę octową z ogórków dokładnie mieszamy z przecierem pomidorowym i keczupem

    4.

    Na mięso wykładamy pieczarki z cebulą i ogórki. Zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Podajemy z ryżem i surówką z kiełków.

  • Rady

    ● Nieco urozmaicimy smak dania, jeśli ogórki konserwowe zastąpimy np. konserwową papryką.

    ● Sos do karkówki będzie łagodniejszy, jeśli zamiast zalewy z ogórków użyjemy octu balsamicznego i bulionu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad
  • 6 komentarzy
    • dollcia19
      2013-05-06T16:00:29+02:00 dollcia19
      Zrobiliśmy i oszaleliśmy na punkcie tej karkówki!!! Warto spróbować, gorąco polecam :) PYSZOTA
    • Gość
      2013-08-09T11:01:01+02:00 nuno29 (gość) IP: 46.171.*.*
      PYSZOTA to mało powiedziane :p Karkówka jakiej nie jadłem. Stało się już normą u mnie że raz w tygodniu króluje KArkóweczka. Z czystym sumieniem polecam WSZYSTKIM ten przepis.
      Palce lizać :)
    • anka1988
      2013-08-09T13:47:08+02:00 anka1988
      hmm ciekawy przepis! Zapisuję przepis!
    • Gość
      2013-11-07T08:54:10+01:00 Dusia (gość) IP: 178.43.*.*
      Wczoraj zrobiłam na obiadek no po prostu ,,niebo w gebie,,napewno jeszcze nie raz ja zrobie:)
    • Gość
      2014-01-13T21:26:35+01:00 gość IP: 46.249.*.*
      robiłam taka karkówkę na święta tylko z dodatkiem papryki...
      palce lizać !!! taka pyszna...
      wyśmienita !!!!
    • Gość
      2014-08-01T20:02:04+02:00 ozjasz (gość) IP: 92.55.*.*
      Taaaaaa - wieprzowina po zydowsku

Autor: Beata Lis, Tychy

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-20T11:29:14+01:00

14616 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_05-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii