Karkówka po staropolsku

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To dawny przepis. Mam go od babci.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    4 marchewki
    2 jabłka
    1/2 selera
    2 pietruszki
    3 ziemniaki
    cebula
    125 ml czerwonego półsłodkiego wina
    1/2 kostki smalcu
    przyprawy: sól, pieprz, cynamon, jałowiec, bazylia
    4 liście kapusty
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę nacieramy solą i pieprzem. Chłodzimy 24 godziny. Warzywa (oprócz liści kapusty) obieramy i myjemy. Kroimy w ok. 2-cm plastry. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne.
  • 2. Smalec kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy kapustą.
    Wkładamy mięso i pieczemy 45 minut pod przykryciem w 200 °C. Następnie wykładamy warzywa i jabłka. Polewamy winem i oprószamy przyprawami. Pieczemy ok. godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować