• Karkówka po cygańsku

    Autor: Renata Mrówka, Górzyca

  • To ulubione danie mojej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, niezależnie od pory roku.

  • Składniki

    ● 1 kg karkówki
    ● 3 cebule
    ● 30 dag pieczarek
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej
    Sos:
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 40 dag pikantnego keczupu
    ● 2 łyżki octu
    ● kostka rosołowa
    ● 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    ● łyżeczka cukru
    ● łyżeczka soli
    ● łyżeczka musztardy
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu

  • Sposób przygotowania

    1.

    Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, podsmażamy na rozgrzanym oleju.

    2.

    Cebule i pieczarki obieramy, kroimy w talarki, oprószamy przyprawa uniwersalna i osobno podsmażamy na oleju.

    3.

    Sos: keczup mieszamy ze szklanką wody, dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet, musztardę i cukier. Mieszamy. Wkruszamy kostkę rosołową. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagotowujemy.

    4.

    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: cebulę wymieszaną z łyżką sosu, plastry karkówki i pieczarki. Polewamy sosem. Zapiekamy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

  • Rady

    Karkówkę podaję zwykle z ryżem i surówką z białej kapusty.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, karkówka
  • 0 komentarzy

Autor: Renata Mrówka, Górzyca

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-30T12:21:56+02:00

5187 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_02-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »