To był mój wspaniały niedzielny obiad. Karkówka bardzo mięciutka, warzywa pyszne. Aromat ziół i pieczonego mięsa z warzywami unosił się w całym domu.
Składniki:
ok 1 kg karkówki wieprzowej
1 por (biała część)
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
pół selera
4-5 ziemniaków średniej wielkości (ale proponuję dużo więcej)
1 cebula
sól
pieprz
przyprawa do wieprzowiny
dowolne świeże lub suszone zioła (np prowansalskie)
3-4 łyżki oleju
woda do podlania (ok1 szklanka)
pół kostki mięsnej (można pominąć)
Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry ok 1 cm i natrzeć przyprawą do wieprzowiny lub jakąś inną ulubioną przyprawą do mięs. Por pokroić w słupki, cebulę w piórka, marchew, seler oraz pietruszkę w kawałeczki. Ziemniaki np w ćwiartki. Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić 2 łyżki oleju, wyłożyć połowę warzyw, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na warstwę warzywną ułożyć mięso i kolejną porcję warzyw.
2.Całość doprawić przyprawami i ziołami. Na wierch pokruszyć kostkę mięsną, rozprowadzić resztę oleju i podlać wodą. Piec ok 1,2-1,5 w temperaturze 200 stopni.
Komentarze