Karkówka pieczona z warzywami

4.45 (241 ocen)

To był mój wspaniały niedzielny obiad. Karkówka bardzo mięciutka, warzywa pyszne. Aromat ziół i pieczonego mięsa z warzywami unosił się w całym domu.

Składniki:

  • ok 1 kg karkówki wieprzowej
    1 por (biała część)
    2 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    pół selera
    4-5 ziemniaków średniej wielkości (ale proponuję dużo więcej)
    1 cebula
    sól
    pieprz
    przyprawa do wieprzowiny
    dowolne świeże lub suszone zioła (np prowansalskie)
    3-4 łyżki oleju
    woda do podlania (ok1 szklanka)
    pół kostki mięsnej (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.45 (241 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona z warzywami 1. Mięso pokroić w plastry ok 1 cm i natrzeć przyprawą do wieprzowiny lub jakąś inną ulubioną przyprawą do mięs. Por pokroić w słupki, cebulę w piórka, marchew, seler oraz pietruszkę w kawałeczki. Ziemniaki np w ćwiartki. Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić 2 łyżki oleju, wyłożyć połowę warzyw, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na warstwę warzywną ułożyć mięso i kolejną porcję warzyw.
  • Karkówka pieczona z warzywami 2. Całość doprawić przyprawami i ziołami. Na wierch pokruszyć kostkę mięsną, rozprowadzić resztę oleju i podlać wodą. Piec ok 1,2-1,5 w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Karkówka pieczona z warzywami

To może cię zainteresować