Karkówka pieczona z warzywami

4.48 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Danie jednogarnkowe, na wypasie

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    500 g ziemniaków
    500 g marchwi
    5 ząbków czosnku
    500 g cebuli
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona z warzywami 1. Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem.
    Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą.
    Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe.
    Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki.
    Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować