Karkówka pieczona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Obłóż przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
2.Cebule posiekaj, pieczarki oczyść. 1/3 pieczarek pokrój w drobną kosteczkę i razem z dwiema łyżkami posiekanej cebuli podsmaż na łyżce oleju. Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ostudź.
3.W karkówce zrób kieszeń (przecinając delikatnie nożem, aby nie uszkodzić włókien) i nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Zepnij wykałaczkami i krótko podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
4.Pozostałe pieczarki pokrój w dość grube plasterki i posmaż z pozostałą cebulą i natką.
5.Połowę pieczarek przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z mięsem. Obłóż pozostałymi grzybami z cebulą i zapiekaj ok.90 minut w 180 st. pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę, aby mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze