Karkówka pieczona z pieczarkami

4.49 (193 ocen)

Rodzince bardzo smakuje, więc często przyrządzam karkówkę w ten sposób.

Składniki:

  • 1,20 kg karkówki bez kości
    40 dag pieczarek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    mały pęczek natki pietruszki
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia




Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przypraw karkówkę 1. Mięso umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Obłóż przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  • pokrój pieczarki 2. Cebule posiekaj, pieczarki oczyść. 1/3 pieczarek pokrój w drobną kosteczkę i razem z dwiema łyżkami posiekanej cebuli podsmaż na łyżce oleju. Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ostudź.
  • 3. W karkówce zrób kieszeń (przecinając delikatnie nożem, aby nie uszkodzić włókien) i nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Zepnij wykałaczkami i krótko podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • pieczarki podsmaż 4. Pozostałe pieczarki pokrój w dość grube plasterki i posmaż z pozostałą cebulą i natką.
  • karkówka przed pieczeniem 5. Połowę pieczarek przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z mięsem. Obłóż pozostałymi grzybami z cebulą i zapiekaj ok.90 minut w 180 st. pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę, aby mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować