Karkówka pieczona wg oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry, troszkę rozbijamy zwłaszcza tłuste żyłki i oprószamy przyprawami . Odstawiamy na 1 godzinkę pod przykryciem.
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, układamy plastry ziemniaków. Mięso smarujemy olejem i układamy na ziemniakach. Na mięsie układamy plastry cebuli.
Pieczemy ok.40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni pod pokrywką, do miękkości, czas zależy od piekarnika.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i króciutko smażymy, nie wolno go przypalić, bo potrawa będzie gorzka.
Pod koniec ok. 15 minut wcześniej polewamy mięso czosnkowym masłem. Pieczemy 15 minut już bez pokrywki. Podałam z papryką marynowaną
Komentarze