KARKÓWKA PIECZONA WG OLI

5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

smaczne danie

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Danie wykonałam wg przepisu Oli, blok kul. Ola in the kitchen

    0,5 kg karkówki

    4 ziemniaki
    1 cebula
    3-4 łyżki masła
    2 duże ząbki czosnku
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek.
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Karkówka pieczona wg oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry, troszkę rozbijamy zwłaszcza tłuste żyłki i oprószamy przyprawami . Odstawiamy na 1 godzinkę pod przykryciem.
    Obrane ziemniaki kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, układamy plastry ziemniaków. Mięso smarujemy olejem i układamy na ziemniakach. Na mięsie układamy plastry cebuli.
    Pieczemy ok.40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni pod pokrywką, do miękkości, czas zależy od piekarnika.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i króciutko smażymy, nie wolno go przypalić, bo potrawa będzie gorzka.
    Pod koniec ok. 15 minut wcześniej polewamy mięso czosnkowym masłem. Pieczemy 15 minut już bez pokrywki. Podałam z papryką marynowaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować