Karkówka pieczona w ziołach

5 (198 ocen)

  • 20 min

Aromatyczne mięso na niedzielny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki,

    4 ząbki czosnku,

    Sól, pieprz,

    Liść laurowy,

    Sok z 1 cytryny,

    Majeranek, kminek,

    2 cebule,

    1 szklanka czerwonego wina,

    Sos sojowy,
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy karkówkę , która musi poleżeć w marynacie całą noc/dzień. Karkówkę posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie posypujemy majerankiem i kminkiem. Na koniec skrapiamy karkówkę sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce dzień/noc.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody
    ( nie dodaję do pieczenia karkówki tłuszczu bo samo mięso jest tłuste). Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2/3 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy aby mięso lekko się zrumieniło.
  • 3. Karkówkę wyjmujemy i studzimy bo lepiej się kroi jak jest chłodna.

    Przygotowujemy sos. Na patelnię przelewamy cały wywar, który wytworzył się podczas pieczenia karkówki, dodajemy czerwone wino i gotujemy aż wyparuje alkohol i sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą, pieprzem i chwilkę gotujemy. Na koniec sos przecedzamy przez sitko aby był czysty. Karkówkę kroimy na kawałki -ja podałam tak przygotowaną karkówkę z kaszą jęczmienną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować