Karkówka pieczona w soku winogronowym

0 (0 ocen)

Pomysł na to danie przyszedł sam, kiedy w szafce miałam niewiele przypraw, a w lodówce stał sobie nie otwarty jeszcze sok winogronowy. Tak przygotowane mięso jest strzałem w dziesiątkę. Pyszne, soczyste, ma bardzo ciekawy smak i aromat. Polecam.

Składniki:

  • -1 kg karkówki
    -1 szklanka soku z czerwonych winogron
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka rozmarynu
    -1 łyżka słodkiej papryki
    -1/2 łyżki soli
    -2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w soku winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nakłuwamy i w miejsca nakłucia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek (po jednym plasterku w każde nakłucie).
  • 2. Karkówkę dokładnie nacieramy solą, papryką słodką i rozmarynem. Wkładamy na noc do lodówki.
  • 3. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Polewamy olejem, następnie wylewamy na mięso pół szklanki soku winogronowego. Pieczemy w 200 stopniach przez pół godziny.
  • 4. Po upływie tego czasu mięso przerzucamy na drugą stronę, lekko nakłuwamy i wylewamy na nie drugą połowę szklanki soku. Pieczemy kolejne 30 minut.

Porady

Mięso jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować