Karkówka pieczona w śmietanie

4.48 (164 ocen)

  • 10 min

Miękka i aromatyczna. W mojej kuchni "karkówka" nie przejdzie, bo nazwa odstrasza.domowników. Ale "szynka" w śmietanie wszystkim smakuje i nawet biorą dokładki.

  • 10 min

Składniki:

  • - 1 kg karkówki
    - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 400 g
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki oliwy
    - sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
    - po 1 łyżeczce nasion kolendry i gorczycy
    - 1 łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Karkówka pieczona w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona w śmietanie 1. - Karkówkę pokroić w plastry - ok. 6-8 plastrów wychodzi.
    - Naczynie do zapiekania posmarować olejem, ułożyć plastry mięsa tak aby częściowo zachodziły za siebie.
    - Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
    - Nasiona kolendry i gorczycy utrzeć w moździeżu lub zmiksować.
    - Śmietanę wymieszać z przyprawami, usmażoną cebulką, musztardą, doprawić solą i pieprzem.
    - Zaląć śmietaną mięso, podważając każdy płat aby wszędzie dostała się śmietana z przyprawami.
    - Zapiekać w nagrzanym piekarniku do do 180 st.C przez 40 minut.
    - Podawać z frytkami i ulubioną surówką.

Porady

Zamiast wszystkich przypraw można wymieszać śmietanę z zupą cebulową w proszku i tym zalać mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować