Karkówka pieczona w kiszonej kapuście z kaszą gryczaną

4.5 (166 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój dzisiejszy obiad jest jednym z najlepszych na zimowe chłody. Upiekłam karkówkę z kapustą kiszoną, pieczarkami i cebulą,podałam ze zdrową kaszą gryczaną.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana prażona (2 saszetki): 200 gramów
    - karkówka wieprzowa bez kości: 4 plastry
    - kapusta kiszona z marchewką (najlepsza domowa z kminkiem): 400 gramów
    - pieczarki: 8 sztuk
    - cebula (duża/biała lub czerwona): 1 sztuka
    - olej: 6 łyżek
    - sól (1/3 soli do gotowania kaszy): 2 łyżki
    - pieprz cayenne (1 mała szczypta): 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona słodka (mielona): 1 łyżka
    - kminek (mielony): 0.5 łyżeczki
    - cząber: 0.5 łyżeczki
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie(10 minut). Odcedzić, wymieszać z natką pietruszki.
  • 2. Plastry karkówki rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Posypać z obu stron przyprawami.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry karkówki. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i pieczarki.
  • 4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę kiszoną, na niej rozłożyć karkówkę, pieczarki i cebulę. Polać sokami, które wyciekły z mięsa. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową.
  • 5. Karkówkę piec 70 minut w temp. 200 stopni C. 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię. Mięso z kapustą i pieczarkami podawać w towarzystwie kaszy gryczanej. Danie pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować