Mój dzisiejszy obiad jest jednym z najlepszych na zimowe chłody. Upiekłam karkówkę z kapustą kiszoną, pieczarkami i cebulą,podałam ze zdrową kaszą gryczaną.
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie(10 minut). Odcedzić, wymieszać z natką pietruszki.
2.Plastry karkówki rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Posypać z obu stron przyprawami.
3.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry karkówki. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i pieczarki.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę kiszoną, na niej rozłożyć karkówkę, pieczarki i cebulę. Polać sokami, które wyciekły z mięsa. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową.
5.Karkówkę piec 70 minut w temp. 200 stopni C. 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię. Mięso z kapustą i pieczarkami podawać w towarzystwie kaszy gryczanej. Danie pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje.
Komentarze