Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

5 (187 ocen)

To ulubione danie moich rodziców.

Składniki:

  • 4 grube plastry karkówki
    600g dobrej kiszonej kapusty
    3 marchewki
    1 duża cebula
    1 czubata łyżeczka cukru
    oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy,
    obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • 2. Kapustę kiszoną kroimy, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę cukru,
    sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz, który pozostał po obsmażeniu karkówki, układamy warstwę kapusty, na to karkówka i przykrywamy warstwa kapusty. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy około 70-80 minut do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować