Karkówka pieczona w keczupie

4.49 (159 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam na stronie domowe-potrawy.pl (mój przepis jest jego modyfikacją)

  • 2 godz.

Składniki:

  • dwa duże plastry karkówki,
    kilka łyżeczek keczupu i majonezu plus łyżeczka musztardy

    na marynatę:
    3-4 łyżki oleju,
    1-2 łyżki octu balsamicznego,
    2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
    cebula pokrojona w piórka,
    łyżeczka majeranku,
    po 3/4 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
    ½ łyżeczki ostrej papryki,
    ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Karkówka pieczona w keczupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie karkówkę obsmażyć z obu stron na patelni (kilka minut). Przełożyć do żaroodpornego naczynia (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem, majonezem i musztardą - plastry muszą być dość grubo posmarowane i całe zakryte zalewą. Przykryć naczynie i piec około 45 minut w 190 stopniach, po tym czasie można odkryć naczynie i pozwolić, aby mięso się zarumieniło (jeszcze 10-15 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować