Zrobiłam wg przepisu znalezionego na blogu kul. Ewa w kuchnihttp://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/09/pieczona-karkowka.html
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 2 kg karkówki
2 cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka wina białego
Sól, pieprz mielony kolorowy
Mielona papryka
3 ząbki czosnku sprasowane
Maggi w płynie
1-2 marchewki pokrojona
ew jeszcze cebula, kawałek selera
trochę wina do podlania w rękawie
Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy rozetrzeć z olejem i winem, natrzeć tą mieszanką mięso.
Cebule pokroić w plastry i obłożyć mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na dobę.
Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać trochę wina, dodać marchewkę i cebulę. Związać końce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2 godziny.
Pod koniec rękaw rozciąć, aby zrumienić mięso.
Sos z rękawa wykorzystać do polania mięsa, gdy podajemy je na ciepło
Komentarze