Karkówka pieczona

4.5 (182 ocen)

nie ma to jak domowa wędlinka

Składniki:

  • ładny kawałek karkówki - ja miałam 1,3 kg
    100g peklosoli,
    1l wody
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku


    siatka wędliniarska
    folia luminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. karkówkę peklować ok. tygodnia (można krócej jeśli kawałek jest cieńszy)
  • 2. po wyjęciu z zalewy włożyć w siatkę wędliniarską, owinąć folią aluminiową i piec w temp 180 stopni ok 2 godzin, pod koniec można rozciąć folię aby się mięso przyrumieniło
  • bułeczka z mięskiem i ćwikłą - swojskie 3. gdy mięsko odpocznie, zdjąć siatkę i smacznego

Porady

Ja siatkę związuję sznureczkiem i przed zdjęciem rozcinam sznurek, zdejmuję siatkę w całości i myję, przyda się do ponownego wykorzystania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować