Karkówka pieczona

4.49 (181 ocen)

Karkówkę często piekę na święta lub inne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Idealnie nadaje się na kanapki.

Składniki:

  • 2 kilogramy karkówki

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1 łyżeczka ostrej papryki

    1,5 łyżeczki soli peklowej

    1,5 łyżeczki soli

    2 łyżki majeranku

    4 ząbki czosnku

    kilka listków laurowych

    1,4 szklanki oleju

Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i nacieramy suchymi przyprawami, smarujemy olejem i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, obkładamy listkami laurowymi. Przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie przekręcamy mięso na drugą stronę, mięso będzie lepiej zamarynowane. Karkówkę przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem rękaw rozcinamy aby karkówka się przyrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować