Karkówka pieczona z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę opłukać,osuszyć polać wiśniówką i odstawić na 30 min.
Następnie oprószyć przyprawą uniwersalną z obu stron,odłożyć a w tym czasie przygotować marynatę:
6 ząbków czosnku przecisnąć przez praskę do miseczki,dodać 0,5 łyżki majeranku,1 czubatą łyżeczkę grubej soli,tyle samo pieprzu,po 3 łyżki:oliwy z oliwek,wina białego,sosu sojowego,
wymieszać dokładnie i pastą natrzeć mięso z każdej strony,włożyć do pojemnika,zamknąć i wynieść w chłód na 1-2doby,co jakiś czas mięso obracać.
Następnie ułożyć w natłuszczonej formie podlać 1 szklanką bulionu drobiowego,podlać jeszcze winem,
Wstawić do piekarnika,nastawić na 180 st, piec 2-3 godz,to zależy od piekarnika.
Należy często polewać mięso sosem z pieczenia.
Po 1,5 godz pieczenia dodać cebule pokrojone w krążki i listki laurowe.
Kiedy mięso zacznie się rumienić ,przykryć go folią aluminiową,błyszczącą stroną do środka.
Na godzinę przed końcem pieczenia dodać ziemniaki ,aby razem się upiekły.
Nigdy nie wylewam sosu z pieczenia mięsa tylko przelewam do pojemniczków,wkładam do zamrażarki.
Potem wystarczy zagęścić go mąką i ew. doprawić do smaku.
Ciemne sosy często doprawiam kawą rozpuszczalną 1-2 łyżeczki.
Karkówkę po upieczeniu kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy razem ziemniaczkami i np surówką z buraczka czerwonego
Karkówka jest smaczniutka również na zimno
Komentarze