Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całą karkówkę opłukać,osuszyć polać wiśniówką lub wódką i odstawić na 30 min.Następnie oprószyć wegetą z obu stron,odłożyć a w tym czasie przygotować marynatę:
6 ząbków czosnku przecisnąć przez praskę do miseczki,dodać 0,5 łyżki majeranku,1 czubatą łyżeczkę grubej soli,tyle samo pieprzu,po 3 łyżki:oliwy z oliwek,wina białego,sosu sojowego,wymieszać dokładnie i pastą natrzeć mięso z każdej strony,włożyć do pojemnika,zamknąć i wynieść w chłód na 1-2doby,co jakiś czas mięso obracać.
Następnie ułożyć w natłuszczonej formie podlać 1 szklanką bulionu drobiowego,podlać jeszcze winem,wstawić do piekarnika,nastawić na 180 st, piec 2-3 godz,to zależy od piekarnika.
Należy często polewać mięso sosem z pieczenia.Po 1,5 godz pieczenia dodać 3-4 cebule pokrojone w krążki i 1-2 listki laurowe,kiedy mięso zacznie się rumienić ,przykryć go folią aluminiową,błyszczącą stroną do środka,można jak jest miejsce na godzinę przed końcem pieczenia dodać ziemniaki ,aby razem się upiekły.
Nigdy nie wylewam sosu z pieczenia mięsa tylko przelewam do pojemniczków,wkładam do zamrażarki.Potem wystarczy zagęścić go mąką i ew. doprawić do smaku.Ciemne sosy często doprawiam kawą rozpuszczalną 1-2 łyżeczki.
Komentarze