Karkówka nadziewana boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, aby powstał duży płat. Lekko rozbić tłuczkiem. Płat natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na noc albo minimum na 2 godziny.
2.Boczek pokroić w plastry a następnie na mniejsze kawałki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, ogórki osuszyć. Razem z paprykami pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać, dodać bułkę tartą.
3.Wyjąć karkówkę z lodówki,rozłożyć.Na całą powierzchnię mięsa rozłożyć równo boczek a następnie farsz i zwinąć jak roladę. Boki nadzianej karkówki spiąć wykałaczkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do temp.180st. 4.Wstawić mięso, piec ok. 80-90 minut. Po 40 minutach przewrócić pieczeń na drugi bok. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokroić na porcje.
Porady
Przed włożeniem karkówki do naczynia żaroodpornego mięso można podsmażyć- skórka będzie bardziej chrupiąca.
Komentarze