Karkówka na ziemniakach

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Potrawa jest pyszna i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. A poza tym – dość szybko się ją przygotowuje.

Składniki:

  • ● 1/2 kg karkówki
    ● przyprawa do grilla
    ● 6 ziemniaków
    ● łyżeczka masła
    ● ząbek czosnku
    ● olej
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Kroimy
    w 4 plastry i rozbijamy.
    Oprószamy z obu stron przyprawą do
    grilla. Ziemniaki
    obieramy, myjemy
    i kroimy w podłużne plastry.
    Czosnek obieramy i siekamy.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    olejem. Rozkładamy plastry
    ziemniaków, oprószamy solą. Na
    wierzchu układamy porcje karkówki.
    Przykrywamy folią aluminiową
    i pieczemy ok. 40 minut
    w 180-200 °C. Odkrywamy, polewamy
    roztopionym masłem
    wymieszanym z czosnkiem i pieczemy
    jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

3.33 (15 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczone podudzia na ziemniakach

To może cię zainteresować