Karkówka na parze w kiszonym kapeluszu

4.5 (197 ocen)

  • 5 min

Często gotuję na parze. To smaczne i zdrowe, szczególnie dla ciśnieniowców ponieważ prawie nie wymaga użycia soli.

  • 5 min

Składniki:

  • 3 plastry karkówki
    30 dkg kapusty kiszonej
    30 dkg pieczarek
    1 szklanka kaszy gryczanej
    sól (szczypta)
    pieprz czarny
    pieprz syczuański
    czosnek
    5 łyżek oleju
    1 średnia cebula
    1 łyżeczka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka na parze w kiszonym kapeluszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć i przyprawić pieprzem syczuańskim, czosnkiem.
    (pieprz kupiłam w Lidlu - ale można użyć innych przypraw, co kto lubi).
    Ułożyć w garnku do gotowania na parze, gotować na małym ogniu do miękkości.
  • Karkówka na parze w kiszonym kapeluszu 2. Pieczarki umyć, pokroić i dodać szczyptę soli, dusić na 2 łyżkach oleju.
  • Karkówka na parze w kiszonym kapeluszu 3. Kapustę posiekać, cebulę pokroić drobno. Połączyć razem, dodać 3 łyżki oliwy, doprawić pieprzem. Surówka gotowa.
  • 4. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, doprawić szczytą soli.
    Pieczarki podzielić na 2 części, jedną zostawić, drugą zblendować na sos, doprawić sosem sojowym.
  • 5. Wyłożyć na talerz kolejno: kaszę, na to karkówkę i na wierzch surówkę z kiszonej kapusty. Ozdobić wokół pieczarkami, polać sosem pieczarkowym.
  • 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować