Jestem osobą lubiącą eksperymentować z smakami i przyprawami,łączę w nie typowy sposób.To właśnie połączenie nadało mięsu wspaniałego smaku i aromatu.Bardzo mojej rodzinie smakowało.
Składniki:
5 plastrów karkówki o grubości ok.1,5 cm.
1 cebula średnia
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
sól,pieprz,orientalna przyprawa Shoarma,sos sojowy,czosnek niedźwiedzi do smaku,olej do smażenia,mąka do zagęszczenia sosu.
Karkówka na niedzielny obiad z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,polać sosem sojowym,natrzeć przyprawami i odstawić na 0,5 godz.w chłodne miejsce.
2.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć zamarynowane mięso i smażyć na rumiano z dwóch stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody celem wytworzenia sosu.
3.Włożyć pokrojoną w grubsze kawałki cebulę i smażyć do czasu jej lekkiego zrumienienia się.Podlać gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
4.Mięso zdjąć z patelni.Sos przelać przez sito na czystą patelnię i zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.Wlać śmietanę,ewentualnie doprawić do smaku,włożyć mięso i zagotować.
5.Podawać z ziemniakami z wody,ziemniakami piure z ulubionym dodatkiem.
Komentarze