Karkówka na czerwono

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przygotowana na szybko ze składników , które były pod ręką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g karkówki w plastrach
    duża marchewka
    średnia pietruszka
    2 cebule
    3 duże pomidory ok. 400 g
    2 łyżki keczupu pikantnego
    przyprawa do karkówki
    papryka słodka mielona
    sól czosnkowa
    pieprz
    3 łyżki oleju

Karkówka na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć przyprawą do karkówki.
    Warzywa obrać, umyć.
    Cebulę pokroić w półplasterki, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tartce.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć do rondelka.
    Włożyć na patelnię cebulę, chwilę smażyć, dodać utarte marchew i pietruszkę.Smażyć 5 minut , włożyć wszystko do rondelka z mięsem.
    Podlać 150 ml wody, przykryć i dusić na małym ogniu ok. pół godziny.
    Dodać pomidory i gotować jeszcze 15 minut.
  • 3. Na koniec doprawić keczupem, solą , pieprzem i papryką.
    Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Porady

Jeśli ktoś lubi ostre smaki może dodać paprykę ostrą zamiast słodkiej.

Komentarze

Podobne przepisy