Karkówka inaczej, czyli z makaronem na zupkach chińskich

4.5 (164 ocen)

  • 10 min

Zainspirował mnie smak zupki chińskiej, a że mięso to główny składnik obiadu postanowiłam coś nie coś połączyć

  • 10 min

Składniki:

  • -Mięso wieprzowe ok 4 kawałków ( u mnie był to karczek)
    -3/4 papryki czerwonej
    - 3/4 papryki żółtej
    - por ok 5 cm długości
    - 400ml wody
    - 2 opakowania zupek chińskich np KNORR amore pomidore, red hot czyli kurczak, kurczak curry bądź inna ulubioną (wykorzystamy makaron i przyprawy bądź sam makaron w zależności od upodobań)
    Jeśli nie chcemy dodawać przypraw z zupek chińskich użyjemy papryki słodkiej ( można dodać także trochę ostrej), vegety i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka inaczej, czyli z makaronem na zupkach chińskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w większe kawałki.
    Warzywa kroimy w ok 3cm słupki, pora możemy w talarki.
    Makaron z opakowań gnieciemy
    Wyjmujemy też przyprawę, jeśli nie chcemy jej użyć przygotowujemy paprykę słodką (możemy dodać trochę ostrej), vegetę i pieprz i trochę kostki mięsneji
    Mięso podsmażamy z obu stron, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości BEZ PRZYPRAW !
  • 2. Miękkie mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy warzywa, smażymy ok 3 minutek. Całość zalewamy ok 400 ml ciepłej wody i czekamy aż woda się zagotuje.
    Dodajemy przyprawy z zupek chińskich bądź podane przyprawy (paprykę w proszku, trochę kostki bulionowej, vegetę oraz pieprz).
    Wrzucamy makaron (więcej lub mniej w zależności od upodobań) i mieszamy do momentu aż makaron zmięknie.

Porady

Jeżeli woda wyparuje pod sam koniec, a makaron nie będzie miękki można dodać trochę wody tym samym sprawdzajac smak potrawy bo może będze trzeba ją doprawić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować