Karkówka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę naciąć tak , aby powstał płat mięsa. umyć , osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem.
Pomidory pociąć na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę . Pomidory, czosnek , zioła wymieszać z serkiem i dodać żółtko. Zagęścić bułka tartą. Doprawić solą , pieprzem.
2.Nadzienie rozsmarować na mięsie .Mięso zwinąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika na 45 min - 180 stopni.
Zredukować temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze ok 60 min.
W tym czasie mięso polewać od czasu do czasu powstałym sosem.
Można podawać na ciepło , jak i na zimno. Smacznego.
Komentarze