Karkówka duszona z pieczarkami i cebulką

4.5 (193 ocen)

Pyszna karkóweczka na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
    350 g pieczarek
    200 g cebuli
    2-3 łyżki oleju
    1 szklanka bulionu (może być z kostki)
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    posiekana zielona pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na łyżce oleju do odparowania płynu. Zdejmujemy z patelni.
  • 2. Pieczarki czyścimy, trzonki kroimy w grube plastry, a kapelusze w półplasterki. Jeśli tłuszczu ze smażenia mięsa jest mało, dodajemy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki do odparowania płynu. Zdejmujemy z patelni.
  • 3. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Do tłuszczu na patelni dodajemy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę do zeszklenia.
  • 4. Do cebuli dokładamy mięso i pieczarki, delikatnie solimy i pieprzymy, podgrzewamy i wlewamy bulion. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, odkrywamy i smażymy do odparowania płynu. Przyprawiamy do smaku.
  • 5. Mięso posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Wieprzowina Karkówka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować