W kuchni odnalazłam się stosunkowo niedawno- gdy jestem na swoim ,,garnuszku”. Gotowania oraz pieczenie bardzo mnie relaksują. Przygotowuje raczej proste dania i za każdym razem staram się by były pyszne.
1 godz. 40 min
Składniki:
0,5 kg karkówki
400 g pomidorów z puszki
400 g konserwowego groszku z marchewką
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 cebula
7 dużych pieczarek
olej
Przeprawy:
Sól
Pieprz
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Przyprawa uniwersalna do mięs
1 kostka rosołowa+ 1 szklanka wody
Karkówka duszona w pomidorach z musztardą, marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Obwicie posypać przyprawą do karkówki i przyprawą uniwersalną. Pieczarki z cebulą pokroić w pół plastry Karkówkę obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Dodać pieczarki, cebule i puszkę groszku z marchewką.
2. W misce przygotować zalewę. Pomidory dokładnie pognieść, dodać musztardę, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i pozostałe przyprawy. Zalać karkówkę, dodać kostkę rosołową i uzupełnić wodą. Dusić około 60 minut.
Danie to można również przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piec około 80 minut w 190*C. Podlewać od czasu do czasu wodą.
Komentarze