Karkówka duszona w cydrze

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 4 kotlety z karkówki wieprzowej
    30 g masła
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    2 jabłka średniej wielkości
    2-3 łodygi selera naciowego
    330 ml cydru lubelskiego
    2 łyżki śmietany 18%
    10 ml koniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z karkówki oprószyłem solą ,pieprzem i wtarłem czosnek. Owinąłem folią spożywczą i włożyłem do lodówki.

    Jabłka obrałem ,usunąłem gniazda nasienne ,każde pokroiłem na 8 części.

    W brytfance roztopiłem masło ,dodałem olej i smażyłem jabłka przez ok. 10 min często obracając. Przełożyłem jabłka do miski.

    Seler pokroiłem na kawałki (5 mm) i wrzuciłem do brytfanki. Smażyłem 5 min. Seler przełożyłem do miseczki.

    Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem mięso i smażyłem po minucie z każdej strony. Wyjąłem na talerz. Do brytfanki wlałem cydr ,zagotowałem ,dodałem kotlety ,jabłka i seler. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i dusiłem pod przykryciem 30 min. Wyjąłem mięso z naczynia (przykryłem folią by nie ostygło) ,na kuchence zredukowałem sos ,dodałem śmietanę i dokładnie wymieszałem. Zdjąłem z ognia i dodałem koniak ,ponownie wymieszałem.

    Mięso podałem z sosem i młodymi ziemniaczkami z masłem ,czosnkiem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Karkówka Koniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować