Bardzo smaczna i soczysta propozycja podania duszonej karkówki.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 kotlety z karkówki (po 2 cm grubości)
5 dużych cebul
250 g pieczarek
5 ogórków kiszonych
1/2 szkl kwasu z ogórków
3 łyżki ketchupu
4 łyżki oleju
mąka
sól i pieprz
Karkówka duszona pod pierzynką warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (po 1 min). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Wykładamy na mięso ,bez tłuszczu.
Pieczarki kroimy na plasterki ,oprószamy solą i podsmażamy na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się cebula. Wykładamy na cebulę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę i wykładamy na pieczarki.
Kwas z ogórków mieszamy z ketchupem i wylewamy na całość. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 50 min. Na 10 min przed końcem pieczenia ,usuwamy folię. Podajemy z ziemniakami z wody.
Komentarze