Karkówka duszona pod pierzynką warzywną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna i soczysta propozycja podania duszonej karkówki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki (po 2 cm grubości)
    5 dużych cebul
    250 g pieczarek
    5 ogórków kiszonych
    1/2 szkl kwasu z ogórków
    3 łyżki ketchupu
    4 łyżki oleju
    mąka
    sól i pieprz

Karkówka duszona pod pierzynką warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (po 1 min). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Wykładamy na mięso ,bez tłuszczu.
    Pieczarki kroimy na plasterki ,oprószamy solą i podsmażamy na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się cebula. Wykładamy na cebulę.
    Ogórki kroimy w drobną kostkę i wykładamy na pieczarki.
    Kwas z ogórków mieszamy z ketchupem i wylewamy na całość. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 50 min. Na 10 min przed końcem pieczenia ,usuwamy folię. Podajemy z ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy