Karkówka duszona pod kapustą

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Kruche i soczyste mięso pod pierzynką z kwaśnej kapusty, świetne na niedzielny obiad lub przyjęcie. To danie to tzw. samograj wkładamy do piekarnika i samo się robi nie angażując nas do dodatkowej pracy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg karkówki lub łopatki
    900g kiszonej kapusty
    2 duże cebule
    olej do smażenia
    butelka ostrego ketchupu
    sól, pieprz, majeranek, lubczyk (lub opcjonalnie przyprawa gyros)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Karkówka duszona pod kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy, i kroimy w plastry centymetrowej grubości. Mięso oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i obficie majerankiem. Plastry mięsa składamy z powrotem w jeden kawałek. Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w talaki i zeszkloną na odrobinie oleju. Na kapuście układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować