1 kg karkówki
1/2 główki czosnku
pęk szczypioru
po pół łyżeczki oregano i bazylii
sól, pieprz
przyprawa do grilla (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek oleju
Karkówka czosnkowo-szczypiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w plastry i rozbić. Do naczynia z przykryciem wrzucić posiekany szczypior, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz. Wlać sok z cytryny i olej. Dokładnie wymieszać. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Karkówkę piec na grillu do zrumienienia. W trakcie pieczenia posypać przyprawą do grilla. Podawać z surówką i pieczywem. Smacznego :)
Komentarze