Karkówka a’la mexicana

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

pyszna i soczysta karkówka pieczona w rękawie razem z warzywami

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,7 kg karkówki
    1 puszka fasolki czerwonej 240g
    2 średnie cebule
    1/2 papryka czerwona
    3 ogórki kiszone
    3 łyż oleju
    Przyprawa do wieprzowiny
    Rozmaryn
    Papryka ostra
    Sól i pieprz

    Ponadto:
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka a’la mexicana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy odcinamy kawałki tłuścinek i kroimy na kawałki (około 7x4 cm) zaprawiamy najlepiej dzień wcześniej - we wszystkich podanych w składnikach przyprawach i z olejem. Jeżeli nie mamy całej nocy to chociaż 2 godziny w lodówce. Ogórki paprykę i cebule kroimy. Wszystkie składniki (mięso, warzywa) wrzucamy do rękawu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min po tym czasie zwiększamy do 220 i jeszcze około 20 min czekamy na karkówkę.

    Podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami (u mnie śląskie smażone) albo po prostu z ryżem.

Porady

Warzywa nie rozgotują się a przy długim pieczeniu oddadzą wodę i utworzą pyszny sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować