Karczek ze słodką kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek pokroić w cienkie plastry, natrzeć przyprawami, zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na 1 łyżce masła. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać pokroić w plastry.
Plastry obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do naczynia żaroodpornego warstwami: mięso, cebula, pieczarki. Każdy plaster posmarować majonezem. Obłożyć plastrami jabłka i udusić do miękkości w piekarniku.
Kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie podlać wodą, dodać łyżkę masła i smalcu - ugotować do miękkości, zalać koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy do smaku, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Mąkę - 2 łyżki przemieszać z 2 łyżkami smalcu, podsmażyć na patelni, dodać wodę rozmieszać, by nie było grudek, zagotować, dodać do kapusty. Zagotować. Podawać plastry karczku z kapustą i ziemniakami. Dowolnie udekorować.
Porady
Danie można spożywać również z chlebem. Jabłko dadane do pieczenia mięsa nadaju mu lekko słodki smak.
Komentarze