Karczek ze słodką kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie przygotowane na konkurs. Wyśmienita uczta na chłodny zimowy dzień.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg karczku
    1 słodka kapusta średniej wielkości
    15 dag pieczarek
    1 cebula
    przyprawy
    1 mały słoik koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    4 łyżki smalcu
    1 jabłko kwaskowe
    2 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek ze słodką kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek, jabłko, pieczarki 1. Karczek pokroić w cienkie plastry, natrzeć przyprawami, zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na 1 łyżce masła. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać pokroić w plastry.
    Plastry obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do naczynia żaroodpornego warstwami: mięso, cebula, pieczarki. Każdy plaster posmarować majonezem. Obłożyć plastrami jabłka i udusić do miękkości w piekarniku.
    Kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie podlać wodą, dodać łyżkę masła i smalcu - ugotować do miękkości, zalać koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy do smaku, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Mąkę - 2 łyżki przemieszać z 2 łyżkami smalcu, podsmażyć na patelni, dodać wodę rozmieszać, by nie było grudek, zagotować, dodać do kapusty. Zagotować. Podawać plastry karczku z kapustą i ziemniakami. Dowolnie udekorować.

Porady

Danie można spożywać również z chlebem. Jabłko dadane do pieczenia mięsa nadaju mu lekko słodki smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować