Karczek zapiekany

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem kucharką z zamiłowania i z zawodu. Karczek po raz pierwszy zrobiłam na imieniny męża i od razu zyskał uznanie całej rodziny.

Składniki:

  • ● 2 kg karczku
    ● 1 pikantny keczup
    ● przyprawa delikat do mięs
    ● 5 średnich cebul
    ● słoik ogórków konserwowych
    ● tłuszcz do posmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy,
    a następnie kroimy w grubsze
    plastry, każdy plaster posypujemy
    z obu stron przyprawą
    delikat i smarujemy keczupem.
    Odstawiamy.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w niezbyt grube plasterki,
    ogórki również.
  • Karczek zapiekany 3. Przygotowane plastry mięsa
    wkładamy do wysmarowanego
    tłuszczem naczynia żaroodpornego,
    przekładając
    warstwami cebuli i ogórków.
    Tak zamarynowane mięso odstawiamy
    na około 5-6 godzin,
    by wchłonęło smak i aromat
    cebuli i ogórków.
  • 4. Po tym czasie wkładamy
    naczynie z mięsem do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    200 °C i pieczemy przez
    mniej więcej godzinę.
    Karczek podajemy z ziemniakami
    lub ryżem.

Porady

● Najlepiej wybrać karczek niezbyt tłusty i bez kości. ● Mięso pokrojone w plastry można lekko rozbić tłuczkiem, wtedy szybciej zmięknie podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować