pyszny karczek można go przyrządzić na patelni lub grillu
Składniki:
karczek 3-4 kotlety (w zależności dla ilu osób przyrządzamy)
sól, pieprz mielony, papryka ostra w proszku do smaku
majeranek, zioła prowansalskie po 2 łyżeczki
czosnek wyciśnięty z 2-3ząbków
sos sojowy 2-3 łyżki
sok z cytryny 3-4 łyżki
smalec 3-4 łyżki do smażenia
cebula 1-2 szt.
Karczek z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny
2.następnie solimy, dodajemy czosnek, zioła i pozostałe przyprawy nacierając każdy płat mięsa, skrapiamy sosem sojowym, wkładamy do miski i do lodówki, najlepiej na całą noc, by nam się mięso zamarynowało
3.na patelni roztapiamy smalec, wkładamy mięso i smażymy z obu stron na złoty kolor po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podlewamy niewielka ilością wody i smażymy do miękkości
Porady
usmażony karczek podajemy z ziemniakami , kluskami, frytkami i ulubioną sałatka lub surówką
Komentarze