Karczek z patelni

4.46 (188 ocen)

pyszny karczek można go przyrządzić na patelni lub grillu

Składniki:

  • karczek 3-4 kotlety (w zależności dla ilu osób przyrządzamy)
    sól, pieprz mielony, papryka ostra w proszku do smaku
    majeranek, zioła prowansalskie po 2 łyżeczki
    czosnek wyciśnięty z 2-3ząbków
    sos sojowy 2-3 łyżki
    sok z cytryny 3-4 łyżki
    smalec 3-4 łyżki do smażenia
    cebula 1-2 szt.
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0i21xos 1. Karczek myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny
  • image-0dme4ti 2. następnie solimy, dodajemy czosnek, zioła i pozostałe przyprawy nacierając każdy płat mięsa, skrapiamy sosem sojowym, wkładamy do miski i do lodówki, najlepiej na całą noc, by nam się mięso zamarynowało
  • 3. na patelni roztapiamy smalec, wkładamy mięso i smażymy z obu stron na złoty kolor po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podlewamy niewielka ilością wody i smażymy do miękkości

Porady

usmażony karczek podajemy z ziemniakami , kluskami, frytkami i ulubioną sałatka lub surówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować