Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie

4.98 (199 ocen)

  • 25 min

Przepis na to danie poleciła nam znajoma męża :-)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg karczku
    1 kg kapusty kiszonej
    2 kubeczki śmietanki 30% (2x 200g)
    olej do smażenia

    przyprawy (ilość wg uznania):
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek kroimy w plastry ok. 1 cm, przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron na oleju.
    Następnie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, układamy warstwowo: kapustę kiszoną, karczek, przyprawy itd. ostatnia warstwa to kapusta kiszona. Wszystko zalewamy śmietanką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180 °C na ok.1,5 godziny.
    Smacznego!

Porady

Do karczku polecam "Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym" (zobacz inne moje przepisy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować