Karczek w sosie z czerwonego wina

4.5 (188 ocen)

Mięsko jest soczyste a sosik delikatny i aksamitny.

Składniki:

  • 0,7 kg karczku
    130 ml wina czerwonego wytrawnego
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    mąka
    sos sojowy
    sól
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    50 ml śmietany 30%
    2 łyżki masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek w sosie z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek umyć, pokroić na 4 kotlety, delikatnie rozbić. 2 ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę i wsmarować w mięso. Posypać mięso pieprzem, papryką (nie solić żeby mięso nie zrobiło się twarde). Kotlety obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni troszkę oleju wraz z łyżką mąki i obsmażyć kotlety z obu stron. Ściągnąć kotlety z patelni. Cebulę obrać pokroić w półplasterki, czosnek również obrać i pokroić w plasterki. Na patelni w której smażyły się kotlety dołożyć łyżkę masła i zeszklić cebulę i czosnek( uważać aby czosnek się nie spalił bo będzie gorzki). Wlać wino. Do wina włożyć z powrotem kotlety i dusić aż kotlety zmiękną. Dodać do smaku sosu sojowego sól, pieprz wg uznania. Dodać troszkę śmietany i dusić aż sos się zredukuje i zrobi gęsty. Smacznego!

Porady

Wino do tej potrawy można użyć półwytrawne. Do sosu nie trzeba używać śmietany. Jeśli sos za bardzo nam zgęstnieje za nim mięso zmięknie dodać wtedy ok 4 łyżek bulionu lub wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować