karczek w miodzie i musztardzie

4.5 (182 ocen)

  • 15 min

danie wymyślone na Poniedziałek Wielkanocny

  • 15 min

Składniki:

  • ok 80dag karczku
    ok 10szt plastrów boczku
    cebula
    sol pieprz zioła prowansalskie
    miód
    musztarda
    przyprawa gyros
    pieprz cayenne
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek w miodzie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kark2 1. Karczek dzielimy na trzy "kotlety" i ubiłam przyprawiając solą i pieprzem. Układamy je obok siebie - tak by tworzyły jeden kawałek. 2 łyżki miodu mieszamy z dwiema łyżkami musztardy, smarujemy mięso, kładziemy na nim boczek i drobno pokrojoną cebulę. Zawijamy w roladę, znów smarujemy miodem i musztardą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na blasze ok 75minut w temperaturze 180stopni.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w średnie kawałki - gotujemy.
    Przygotowujemy sos do ziemniaków i karczku:
    2łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, zioła prowansalskie, przyprawa gyros, pieprz cayenne, odrobina wody - wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy do sosu.
    Karczek wyciągamy z foli i kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, i wszystko razem podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować