Uwielbiam piec i gotować.Inspiracji kulinarnych szukam w czasopismach.
1 godz. 20 min
Składniki:
● 1,5 kg karkówki bez kości
● 1 kg kiszonej kapusty
● duża puszka ananasa
● sól
● pieprz
● majeranek
● kminek
● przyprawa uniwersalna
● przyprawa do karkówki
● olej do smażenia
Karczek w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w plastry. Oprószamy
przyprawą do karkówki, solą,
pieprzem i przyprawą uniwersalną oraz kminkiem
i majerankiem. Podsmażamy
na oleju po 5 minut
z obu stron. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego. Pieczemy
pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
Następnie przykrywamy warstwą
pokrojonej kapusty.
2.Ananasy osączamy (syrop
zachowujemy) i kroimy w kostkę.
Układamy na kapuście
i polewamy syropem. Wkładamy
ponownie do piekarnika
i pieczemy ok. 40 minut.
Porady
● Ananasa można zastąpić suszonymi śliwkami lub żurawinami.
Komentarze