• Karczek po królewsku

    Dodane przez: Gia_Gia

  • Gotuje dla 2 osób jednak kiedy robie na obiad karczek po królewsku musze zaserwować mężowi podwójną porcje, bo czuje kulinarny niedosyt ;)

  • Składniki

    8 plastrów karczku
    60-70 dag pieczarek
    2 duże cebule
    30-40 dag żółtego sera
    majonez
    pikantny ketchup
    Przyprawy wg uznania

  • Sposób przygotowania

    1.
    Karczek po królewsku 1 - krok 1

    *Karczek rozbijamy tłuczkiem do mięsa. * Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie paski. Cebule kroimy w talarki. Ser żółty ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. * Pieczarki z cebulą smażymy i doprawiamy wg uznania. Ja doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i czosnkiem. * Brytfankę wykładamy folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdy plaster karczku smarujemy z obu stron ketchupem i układamy na blachę.

    2.
    Karczek po królewsku 2 - krok 2

    * Wykładamy przesmażone pieczarki

    3.
    Karczek po królewsku 3 - krok 3

    * całość polewamy majonezem

    4.
    Karczek po królewsku 4 - krok 4

    * przykrywamy warstwą żółtego sera. * Blachę nakrywamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny. * Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

  • Rady

    Karczek można dzień wcześniej rozbić, posmarować ketchupem i wstawić do lodówki. Bedzie bardziej kruchy po upieczeniu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, karkówka, karczek po królewsku
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Gia_Gia

Gia_Gia 12

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-06T23:19:55+01:00

3509 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »